Ritakapel
Soort gebouw: | Kapel |
Plaats: | Nieuw-Bergen |
Gemeente: | Bergen |
Adres: | Maasduinen Staete (tuin) |
Kunstenaar(s): | |
Huidig gebruik: | Kapel |
Foto: Dr. Christoph Heek, september 2009
Ruimtelijke context
De kapel is gelegen in de tuin van Maaduinen Staete.
Type
De kapel is gebouwd van gewalst Corten-staal in de vorm van de kelk van een roos.
Geschiedenis
In juni 2007 vierde Servicecomplex Maasduinen Staete haar 1e lustrum met een thema: Verborgen Verlangens, een beproefd concept in de Zorggroep Noord Limburg waarbij bewoners van de zorgcentra een wens kunnen uiten en daarna wordt bekeken of die wens kan worden vervuld. Een wens van de bewoners was een kapel in de tuin van Maasduinen Staete.
Dagblad de Limburger (10 september 2019).
KAPEL VAN VERBORGEN VERLANGENS
Het IFMA Kunstcollectief uit Bergen bood spontaan haar expertise aan om de vormgeving van een dergelijke kapel voor haar rekening te nemen. Vast stond dat het geen traditionele kapel mocht worden. In tekeningen, maquettes en installaties vertaalde het kunstcollectief het transcendentale vanuit een artistieke en eigenzinnige visie. Kunstenaars Henk Vissers uit Bergen en Christoph Heek, uit Kleve ontwierpen uiteindelijk de definitieve vorm van de kapel. Als basis namen ze de roos als symbool van de H. Rita.
De kapel is gebouwd van gewalst Corten-staal in de vorm van de kelk van een roos. Ook in het dak keert de roos terug. Beide kunstenaars ontwerpen ook de gebrandschilderde ramen die straks de kapel spiritueel zullen gaan verlichten. Overige kunstenaars van het kunstcollectief droegen ook op eigen wijze bij aan de kapel. Jaap Glandorff bouwt organische zitelementen en Rob van den Broek en Henny Weckx maken een functionele abstracte sculptuur voor het interieur. Een succesvolle werving van sponsoren en bedrijven maakte de uitvoering van de kapel realiseerbaar. De kapel zal worden ingezegend door de eerwaarde heer pastoor Jo Janssen.
Inzegening. Foto: Paul Tiellemans, 4 oktober 2009
LEGENDE H. RITA
Naar goed katholiek gebruik roep je, om zeker te zijn dat je ingediende wens in vervulling zal gaan, een heilige aan. De katholieke kerk heeft voor talloze kwesties een heilige bereid. Zo bid je voor de vervulling van onmogelijke en hopeloze zaken of vurige wensen de Heilige Rita aan. Haar Feestdag is 22 MeiDe Heilige Rita werd geboren in 1381 in Roccaporena-Cascia in Italië en overleed in 1457. Rita was enig kind en werd door haar ouders dan ook gezien als de grote genade van de hemel. Al vrij jong ging Rita op bezoek bij de zusters in het klooster van de H. Maria Magdalena in Cascia. De legende wil dat Rita op jonge leeftijd een visioen kreeg van de H.Johannes, de H.Nicolaas en de H.Augustinus, zij storten in haar hart het vurig verlangen om kloosterlinge te worden. Ze werd echter als 14 jarige uitgehuwelijkt aan een wrede jonge man van een gegoede familie die na 20 jaar huwelijk en na haar twee zonen te hebben geschonken, werd vermoord. Rita’s wens om kloosterlinge te worden wakkerde weer aan. Ze trad na lange tijd in bij de Augustinessen van Maria Magdalena, ze legde de geloften, van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid af en verbleef ruim 40 jaren in haar kloostercel met een klein raampje met zicht op het omringende landschap. Haar vroomheid en intense verlangen naar een intieme relatie met God werden verhoord tijdens een gebedsstonde waarin werd ze geraakt door een doorn in haar voorhoofd. Op haar sterfbed in de winter van 1456/57 had ze nog een verborgen verlangen, zij wilde een roos uit de kloostertuin. Gezien het seizoen leek dit een onmogelijkheid maar toen men ging kijken was er zowaar één roos ontloken. Zij schonk de roos aan haar medezusters en stierf vredig. Dit is de legende van de H. Rita de Beschermheilige van de onmogelijke en hopeloze zaken of toepasselijker de Beschermheilige van de Verborgen Verlangens.
Bron: www.ifmakunstcollectief.nl
Zie ook: Kapellen en Kruisen nummer 45 december 2009 pag 20-21
Exterieur
Foto: Dr. Christoph Heek, september 2009
Foto: Dr. Christoph Heek, september 2009
Interieur
Foto: Dr. Christoph Heek, september 2009
Foto: Dr. Christoph Heek, september 2009