Kapel, Lourdesgrot, Lavagrot, Calvariegroep en kruiswegstaties achter klooster Loreto
Soort gebouw: | Bos met religieuze monumenten |
Plaats: | Simpelveld |
Gemeente: | Simpelveld |
Adres: | Nabij Hoogenberg voetpad |
Coördinaten: | x: 197375, y: 316490 |
Huidig gebruik: | Park |
Foto: november 2009
Ruimtelijke context
Achter het klooster Loreto bevindt zich een park/bos, waarin een opgeknapte Lourdesgrot, een kapel, 14 kruiswegstaties en een goed onderhouden kerkhof voor de Zusters van het klooster zijn gelegen. Indien men via de Rodeput het Hoogenberg voetpad volgt, komt men na 200 meter bij een hek. Langs dit hek kan men via een pad de genoemde onderdelen vinden.
Bouwgeschiedenis
Het park zal niet zo lang na de stichting van het klooster Loreto (1875-1878) zijn aangelegd, in eerste instantie als begraafplaats. De kapel zal oorspronkelijk uit de 19e eeuw stammen. In 1926 is volgens de kronieken de kapel in brand gestoken door 'een aantal 12 tot 14 jarigen, die een slechte roep hadden'. Ze zal daarna weer opgebouwd zijn maar was later tot 2009 geheel vervallen. De staties, met Duitse opschriften (de zusters waren uit Duitsland naar Nederland gekomen ten tijde van de Kulturkampf in Duitsland) dateren uit 1925, de Lourdesgrot uit 1954. De kapel wordt uitgebreid beschreven in het boek 't Kapelke van Vera Hamers (zie literatuurlijst). Zie waarschuwde in 1999 voor het verval van het kapelletje. Zeven jaar later was het nog veel erger geworden en leek de kapel, die opgenomen is in het 'Monumenten Inventarisatie Project' niet meer te redden. In 2009 zijn kruiswegstaties, Lourdesgrot en kapel door de Stichting Vrienden van het Hellingbos gelukkig weer opgeknapt en is het geheel weer de moeite waard om te bezoeken. In de begintijd van zusters, tweede helft 19e eeuw, waren er nog meer heiligenhuisjes in het bos.
Informatiebord. Foto: Jo Meessen, juni 2010
Exterieur Kapel
Kapel voor de restauratie. Foto:mei 2006
Kapel na restauratie. Foto: november 2009
De veelhoekige kapel is opgetrokken in baksteen en wit geschilderd. Het tentdak met afdakje boven de ingang is met leien gedekt. In twee zijwanden is een rondboograam aangebracht. De cementbogige toegang wordt gesloten met een fraaie smeedijzeren hekwerk. Boven de ingang is het teken van de H. Bernardinus, IHS, aangebracht (In Hoc Signum, In Dit Teken).
Interieur Kapel
Situatie voor de restauratie. Foto:mei 2006
Interieur na de restauratie. Foto: april 2017
Het interieur is gestuukt en wit geschilderd. In een nis tegen de achterwand hangt boven een altaar een H.-Hartafbeelding, die vroeger ook in de kapel hing. In augustus 2011 werd het plafond vernieuwd.
Exterieur Lourdesgrot
Lourdesgrot na de opknapbeurt. Foto: Stichting Vrienden van het Hellingbos, voorjaar 2009
In het hellingbos is een kunstmatige Lourdesgrot aangebracht met daarin een altaar met een kruis, een kaarsenofferplaats en een Mariabeeld hoog in een zijgrot. De grot wordt gesloten met een laag, smeedijzeren hekwerk.
Calvariegroep
Foto: Jo Meessen, Stichting het Hellingbos, november 2009
Exterieur Kruiswegstaties
Statie 1 na de restauratie. Foto:juni 2009
In het hellingbos staan veertien staties in de vorm van niskapellen van kunradersteen. In de nissen zijn in reliëf de kruiswegstaties afgebeeld. Alleen statie 12, Jezus sterft aan het kruis is anders vormgegeven. Zie voor een afbeelding van alle staties beneden.
Lavagrot
Foto: Jo Meessen, juni 2010
De lavagrot kwam in 2010 gereed. In de grot staat een beeld van St.-Franciscus, die predikt voor de vogels, passend in deze omgeving.
Kerkhof
Begraafplaats van de zusters. Foto:mei 2006
Boven in het hellingbos is een goed onderhouden kerkhof voor de zusters aangelegd.
De kapel is ook beschreven in:
't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012