HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 07-11-2024

Catharina

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Parochie/kerkgemeente: H. Catharina
Dekenaat/kerkverband: Maastricht
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Ulestraten
Gemeente: Meerssen
 
Adres: St. Catharinastraat 1
Postcode: 6235 BC
Coördinaten: x: 182944, y: 324131
 
Rijksmonumentennummer: 507230 Code: 6235BC-00001-01
Kadastrale gegevens: Ulestraten B 2192
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: R.K. Kerk

 Foto: november 2005

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

 

Met elementen van de Neo-Gotiek rond 1904 naar een ontwerp van architect C.J.H. Franssen gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KERK ter ere van de Heilige Catharina. De kerk is op een breed plateau in de heuvel gelegen.

Omschrijving

Foto: november 2005

De driebeukige basiliek telt vijf traveeën, een koor van twee traveeën en een driezijdige sluiting en een vierkante westtoren met ingesnoerde naaldspits en is geheel in baksteen opgetrokken. De daken zijn gedekt met leien, de dakranden zijn met zink bekleed. Slechts de waterlijsten, afzaten en profielen zijn van hardsteen, de gootlijst en de traceringen van de spitsboogvensters zijn van mergel. De kerk is geheel overwelfd met kruisribgewelven rustend op schalken. De westelijke traveeën van de zijbeuken zijn afgeschuind. Een doopkapel en een traptoren, beide op zeszijdige plattegrond, zijn aan weerszijden van de toren gebouwd. Aan de westzijde van het koor is de sacristie gebouwd, gedekt door een driezijdig zadeldak, en aan de oostzijde van het koor is een verwarmingshok, in een bouwlaag en met een plat dak gebouwd. Spitsboogvormige vensters met glas-in-lood en met een omlijsting in mergel. Rechthoekige houten deur met ijzerbeslag. Klokkenstoel met klok van P. Bisschops, 1814, diam. 99 cm.

Zicht op het priesterkoor. Foto: november 2005

 Zicht op de zangtribune. Foto: november 2005

Het interieur is nog grotendeels authentiek. De biechtstoelen zijn in uitbouwen tussen de steunberen ondergebracht. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang : het hoofdaltaar, beide zijaltaren, communiebanken, preekstoel, kerkbanken, orgeltribune en de meeste beelden daterend uit de bouwtijd. In het koor zijn vijf gebrandschilderde vensters, met scènes uit leven en lijden van Christus en het leven van Maria, uit het atelier van de gebroeders Nicolas te Roermond, deze dateren uit ca. 1905. De kerk heeft een deels originele plavuizenvloer. Maria-altaar en Catharina-altaar zijn uitgevoerd in hout. De kruiswegstaties zijn eveneens in hout uitgevoerd maar dateren uit ca. 1966 en zijn vervaardigd door Gène Eggen. Het houten Barbarabeeld is van oudere datum.  Tegen de buitengevel van de kerk staan twee grafkruisen (uit resp. 1630 en 1832) en op de helling van de heuvel aan de Catharinastraat staat een grafmonument van de familie Schoenmaeckers uit 1858.

Waardering

De H. Catharinakerk van Ulestraten is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De parochiekerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect C.J.H. Franssen en vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk bezit ensemblewaarde op grond van haar situering op een breed plateau in een heuvel in de kern Ulestraten. De kerk is eveneens van bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Ulestraten. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.  (Datum: 12-03-1997).

Atelier J.W. Ramakers & Zonen maakte voor deze kerk:

1905 Hoofdaltaar
1905 H. Maria-altaar (Mariabeeld Gene Eggen)
1905 H. Catharina-altaar (Catharinabeeld Gene Eggen)
1905 Preekstoel
1905 Biechtstoelen
1905 Kerkbanken
1905 H. Beelden, H. Hart van Jezus, H. Maria, H. Majella
1905 Beeldengroep H. Familie
Altaarkruis
Piëdestals/bloementafels         

Orgel

In 1836 werd in deze kerk een eenmanuaals orgel geplaatst, dat met veel kreunen dienst deed tot 1922, toen besloten werd om een harmonium aan te schaffen, aangezien er geen geld bleek te zijn voor de noodzakelijke herstellingen van het orgel; in 1955 plaatste Verschueren Orgelbouw (Heythuyzen) het huidige tweemanuaals orgel (overwegend voorzien van ouder pijpwerk).

 

                               Hoofdwerk                           Positief                                  Pedaal

                               Prestant 8’                           Bourdon 8’                           Subbas 16’

                               Roerfluit 8’                            Fluit 4’                                 Gedekt 8’

                               Octaaf 4’                              Nasard 2 2/3’

                               Mixtuur II-III                        Nachthoorn 2’

Bron: G.M.I.Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht)

Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina
Catharina